Балканските ни книги за 2017:

1. “Червенокосата” на Орхан Памук – изборът на Борислава
издателство Еднорог Изключителното умело вплитане на иранска и старогръцка митология, чрез които се представя противопоставянето на Изтока и Запада, но и се търси отговор на съвременни социални явления в Турция, накратко – прекрасна и интригуваща!

2. “Орехови двори” на Миленко Йергович – изборът на Кристина
издателство Лира
Романът разказва за дубровчанката Регина Делавале, като чрез нейния живот разкрива историите на пет поколения от един дубровнишки род в продължение на 120 години историческо време (от оттеглянето на османците от Босна до наши дни) по земите на Югославия, Средиземноморието, централна Европа, Париж и отвъд океана.

3. “Аз още броя дните” на Георги Бърдаров – изборът на Даниел
издателство Сиела
Романът, спечелил “Ръкописът” на БНТ, който разказва по затрогващ начин трагичната история за “Сараевските Ромео и Жулиета”. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, се борят за свободата и любовта си сред обсадения град. Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността.

Балканските ни песни за 2017:

4. Νανούρισμα της Σμύρνης – изборът на Борислава
“Приспивна песен от Смирна” е народна песен, красива и нежна мелодия, част от саундтрака на сериала “Великолепният век: Кьосем”. Сериалът е дело на екипа, създал сериала за Сюлейман Великолепни, а в главната роля на султанката Кьосем се изявява младата гъркиня Анастасия Цилимпиу.

5. Hekurani, Agimi & Fisnikët – Ajo me mbyti – изборът на Даниел и Кристина
Албанският хит “Тя ме унищожи” е едновременно автентично и запомнящо се парче, с огромен успех през 2016 и 2017, към момента има повече от 20 млн. гледания в youtube. Малко помощ от нашите преподаватели за припева: Zemra sa sa e don sa e don / Ti nuk e imagjinon, в превод: Сърцето ми, колко, колко я иска / Не можеш да си представиш.

Балканските ни филми за 2017:

6. “Мечтата на пеперудата” – изборът на Борислава
Филмът “Kelebeğin Rüyası” разкрива историята на двама поети от началото на 40-те години на миналия век в Турция, идентифициращи се със зародилия се тогава поетическия кръг Гарип (който скъсва с традиционните литературни похвати и се обръща към декадентските). С Къванч Татлъту в главната роля, макар и много трудно разпознаваем заради абсолютното си преобразяване в този филм!

7. “Белгийският крал” – изборът на Даниел и Кристина
Филмът е заснет като псевдодокументален филм и е вдъхновен от пътуването на президента на Естония, който след изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл е принуден да стигне с кола от Истанбул до Талин. Кралят на Белгия заминава на официално посещение в Истанбул, в същото време Валония обявява независимост и кралят трябва да се завърне в Белгия, но слънчева буря в Космоса е причина за срив в комуникациите и отмяна на всички полети. Затова е принуден да се върне през Балканите.